środa, 15 października 2025

10 przysmaków kuchni wielkopolskiej, których możesz nie znać

Myśleliście, że kuchnia wielkopolska to tylko pyry z gzikiem? Wolne żarty! I to choć właśnie ziemniaki rządzą w wielu potrawach, region skrywa mnóstwo mniej znanych, a równie pysznych smaków. Oto dziesięć przysmaków, które warto poznać — zwłaszcza jeśli chcesz zasmakować w prawdziwej Wielkopolsce.

Szare kluski z kapustą i boczkiem, Bar Rzepicha


  1. Ślepe ryby – zupa ziemniaczana bez ryb, za to z dużą ilością warzyw i majeranku. Prosta, sycąca i pełna aromatu. 
  2. Czernina – kontrowersyjna, ale historycznie ważna zupa z dodatkiem krwi kaczki. Dawniej serwowana kawalerom, którym odmówiono ręki panny.

  3. Szare kluski z kapustą i boczkiem – danie z tartych surowych ziemniaków, które tworzą lekko szare kluski, okraszone tłustym boczkiem i duszoną kapustą. 

  4. Parzybroda – gęsta zupa z kapusty i ziemniaków. Typowo chłopska potrawa, idealna na chłodne dni.

  5. Zylc – czyli galareta mięsna z dodatkiem octu i cebuli. Klasyka wielkopolskich stołów i dawnych barów, gdzie można ją było spotkać w zestawie z kieliszkiem wódki pod uroczą nazwą "lornetka i meduza". 

  6. Szagówki – krótsze kuzynki kopytek, cięte „na szagę”, czyli po skosie – stąd nazwa. A na szagę znaczy na skróty, choć robiąc je z kuchni tak szybko nie wyjdziecie. 

  7. Brzdąc - to ciasto, które w prosty sposób daje przyjemność – bez zbędnego przepychu, po prostu dobrze smakuje. Biszkopt przekładany kakaowym kremem gości na poznańskich stołach od czasów PRL a jego legenda jest nadal żywa. 

  8. Galert z nóżek – zmora z lat dziecięcych czyli zimna przekąska z mięsa i warzyw zatopionych w galarecie. Albo się ją kocha albo omija szerokim łukiem. 

  9. Pyry z gzikiem – to akurat znają wszyscy. Klasyka, ale warto wspomnieć – ziemniaki z twarogiem, śmietaną, cebulką i szczypiorkiem to symbol regionu. Banalnie proste ale nie smakuje nigdzie tak dobrze jak w Poznaniu. Poza tym wiele restauracji kombinuje z przepisem, wprowadzając własne wersje tego rarytasu. 

  10. Kłuchy na łachu – kluski gotowane na parze, podawane z mięsem i sosem. Delikatne i mięciutkie – raj dla miłośników comfort foodu.


Kaczka z pyzami, Bar u Marudy, Pasaż Rondo

Szagówki na słodko 


Kuchnia wielkopolska to połączenie prostoty i pomysłowości. Choć bazuje na tanich, łatwo dostępnych składnikach, potrafi zaskoczyć smakiem i historią, która za nimi stoi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Gdzie zjeść w Poznaniu?

Pierwszy albo drugi raz w Poznaniu? Dla ułatwienia wyboru restauracji przygotowałem poniższe zestawienie. To dziesięć zgoła różny...