środa, 29 października 2025

Beza Cukiernia Bezowa – domowa słodycz w sercu Poznania

 Są takie miejsca, w których już po przekroczeniu progu masz wrażenie, że ktoś naprawdę włożył kawał serca w to, co robi. Beza Cukiernia Bezowa jest jednym z nich – to niewielka, rodzinna cukiernia z ośmioletnim już stażem na poznańskiej mapie. 



Wnętrze Bezowej przypomina kawiarnie w starym stylu – pełne kwiatów, detali i ciepła. W jesienne wieczory to sceneria idealna na dłuższe posiedzenie. Zza kuchennych drzwi dobiegają odgłosy. Praca wre na wysokich obrotach, bo wszystkie wypieki powstają na miejscu. 

W lodówce dumnie pręży się on - największa duma Bezowej czyli tort bezowy – flagowy wypiek dostępny w niemal stu różnych smakach. Lekki, chrupiący, rozpływający się w ustach. I żeby nie było tak słodko, beza lubi połączenie wyrazistego sera z pleśnią. Na to połączenie zwrócił uwagę sam Robert Makłowicz. Nie można wyjść z Bezy bez spróbowania wersji fromage właśnie. 

W menu pełno też innych pokus: serników, eklerów, rożków czekoladowych, a w weekendy – także włoskich i ukraińskich wypieków. Jak traficie, koniecznie spróbujcie tiramisu! 

Tradycja ma tu swoje ważne miejsce. W każdy piątek w Bezie pachnie klasycznymi pączkami z powidłami, oblewanymi lukrem według starej receptury. A jako, że mamy już prawie listopad, na honorowym miejscu pojawiają się rogale z białym makiem. Bez certyfikatu czyli robione na maśle. Ich waga to 150 gramów, więc można zjeść takiego delikwenta na raz. 

Po jednej wizycie trudno nie wrócić po więcej. Dlaczego wszystko co dobre, musi uzależniać? 


Adres

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Gdzie zjeść w Poznaniu?

Pierwszy albo drugi raz w Poznaniu? Dla ułatwienia wyboru restauracji przygotowałem poniższe zestawienie. To dziesięć zgoła różny...